Medlemmer

Forenede Kritikere er en paraplyorganisation med følgende medlemmer:

Foreningen af danske kunstkritikere, AICA Danmark er en dansk underafdeling af den internationale forening Association Internationale des critiques d’art (AICA), som blev grundlagt i 1950 for at genstarte den kritiske diskussion, som var blevet kvalt under fascismen. Den danske afdeling er en af de første nationale afdelinger i organisationen, der i dag har afdelinger i 72 lande og mere end 5.000 medlemmer globalt. Organisationen er under UNESCO’s beskyttelse, og har hovedkontor i Paris. AICA Danmark uddelte i årene 1994-2018 en årlig Kunstkritikerpris til en produktion, person eller institution som havde udmærket sig. Foreningens medlemmer indstillede og stemte om prismodtagerne. Prisen var financieret af Billedkunstudvalget under Slots- og  Kulturstyrelsen.

Danske Filmkritikere er en forening for de danske dagblades fast tilknyttede filmanmeldere og filmskribenter samt professionelle bloggere ved webbaserede medier. Foreningen har siden 1948 stået for den årlige uddeling af Bodilprisen samt afholdelse af den tilhørende Bodilfest.

Litteraturkritikernes lav repræsenterer danske litteraturkritikere, der har fast tilknytning til dansk presse, trykt eller elektronisk. Lavet uddeler årligt Kritikerprisen til en forfatter samt Georg Brandes-Prisen, sidstnævnte til et værk, der formidler dansk litteraturkritik og -historie. Lavet får en fast årlig bevilling fra Litteraturudvalget under Slots- og Kulturstyrelsen. Foreningen er stiftet 1966.

Foreningen af Danske Musikkritikere tæller professionelt udøvende musikanmeldere fra Berlingske, Politiken, Dagbladet Information, BT, Ekstra Bladet, MetroXpress, Jyllands-Posten, Fyens Stiftstidende, Børsen, Weekendavisen og Soundvenue. Hvert år uddeler foreningen Årets Steppeulv i ti kategorier til de største kunstneriske bedrifter inden for dansk rytmisk musik. Foreningen er stiftet i 2003.

Musikanmelderringen har siden 1943 uddelt Kunstnerprisen til markante udøvere af klassisk musik. Det er blevet tradition, at  prismodtageren kvitterer med en koncert i Tivoli. Da prisen gives af de danske musikanmeldere i samlet flok, regnes den for en af de vægtigste musikpriser herhjemme. Foreningen er stiftet 1924.

De Danske Teaterjournalister uddeler årligt tre priser, henholdsvis instruktørprisen Teaterkatten (uddelt siden 1962), Initiativprisen (uddelt siden 1981) samt Teaterpokalen, der er Danmarks ældste teaterpris (uddelt siden 1934). Prisuddelingen nyder stor opmærksomhed i scenekunstverdenen og hører til blandt de mest prestigefyldte. Med priserne følger et samlet beløb på 100.00 kroner, tilvejebragt af Udlodningsmidlerne. Foreningen er stiftet 1934.

Foreningernes arbejde er financieret af medlemskontingenter. Foreningerne afholder medlemsarrangementer, åbne debatmøder, uddeler priser og udsteder medlemskort. Tilsammen repræsenterer ovenstående foreninger, via Forenede kritikere, over 250 professionelle kunst- og kulturskribenter i Danmark.

Advertisement